Головна » Закарпатські легенди, повір'я, казки, бувальщина та небилиці з народної криниці
« 1 2 3 4 5 6 »


У пана Сіладія кріпаки дуже важко відробляли панщину. Цілий тиждень робили панові, а тільки в неділю могли робити собі. Кожного понеділка до днини приходив у село панський гайдук, зганяв кріпаків, як свинар свиней, і кочував на панщину. Хто в понеділок не виступив на роботу, того на другу неділю вели на дереш. Серед села був стовп, і до того стовпа прив'язували провинця, та так його гайдуки били, що водою відливали. Хоч як важко було в пана робити, але на дереш іти було страшніше, а тому мало хто залишався дома.

... Читать дальше »



Гуцули жили в горах, ніяких панів не знали. Єден пан прийшов сюди на вадаску та й звідає гуцула:
- Чия земля?

А гуцул каже:

- Божа.

Пан пішов за міряльниками і за писарями. Попросив від цісаря, що коли найде землю ничію, то оби міг на ... Читать дальше »



Гірське село Тарасівка, що на Тячівщині, лежить на березі річки Тарасівка. Його нава має історію.

Кажуть, близько ... Читать дальше »


Раніше чоловіків забирали до війська на 25 років. Прадідуся мого діда теж були взяли в армію. Вдома залишилися його мати і двоє молодших братів. Через 25 років прадідусь мого діда повернувся з війська, але мати його не впізнала, ані брати. А він не признався відразу, лем попросився переночувати. А на другий день його менші брати пішли в ліс на полювання. Їх довго не було, мати почала вже непокоїтися. Тоді їх брат, прадідусь мого діда, пішов за ними. Як прийшов у ліс, увідів, як його молодші брати борються з великим ведмедем. Ведмідь загнав їх у провалля і готовий був роздерти. Прадідусь ... Читать дальше »


Якось опришки піднімалися в гори, аби перезимувати під полонинами в темних хащах-печерах. Ішли за рікою. Вже були досить далеко від городів Тересви, коли вийшли на мінеральне джерело-буркут. Присіли там перепочити. Затим один і каже:
— Видите, хлопці, яка тут красна місцина? — показав на трав’янисті береги річки. — Я залишуся… хочу старість свою тут дожити.
... Читать дальше »


Давно, дуже давно було, коли на місці села Калини жив один господар. Називали його Данилом. А жив він під горою, що зветься Плешою.

Данило, як прийшов до Калин, то оженився. У нього був один син, Семен.< ... Читать дальше »


Опришок Шугай мав сміливість на цілий край. Де хотів, там пішов. Хотів бути межі жандармами — пішов до них, пив з ними, а як відходив геть, написав картку: «Пив із вами Шугай Микола».
Я зустрівся з Шугаєм у Діброві. Він спитав мене, де би можна купити молока. Ми поговорили, і Шугай зібрався й пішов на Бовцарі, де вбив сімох жандармів: став за хлів і кожним пострілом одного вбивав. Звідти пі ... Читать дальше »

 

Коли турки нападали, то християни від них тікали. Турки йшли з Ардянщини, дійшли були до Сигота, відти вернулися. Один християнин тікав від турків і пригнав із собою буйволів. Він поселився у Кричові. Там і були буйволи. Відти поширилися в інші села - у Крайниково, Сокирницю, Буштино, Велятино, Стеблівку.

 



Було велике поле, на якому ніхто не жив, лише худоба пасла. І називали його Пусте Поле. А потім на ньому почали орати. То вже було за панщини.

За панщини людей запрягали у плу ... Читать дальше »



Одна дівка нигодна ся була уддати. Та й ще ни знала прясти. Одного вечора прийшли до них свати, і мати її зачала бити. Легінь звідує: "За що її б'єте?" А мати каже: "За то, що всі стріхи попряла". Так они засватали її і пушли думу. А мати юй кужіль навила та каже: "Іди у пусту хижу і доки не опрядеш та думу не йди". І она пушла.

... Читать дальше »



У давні часи жив лісник із дружиною. І в них була дочка. Незабаром мати померла. Зосталися самі батько і донька. Батько не женився, тому що дуже любив свою доню. Дівчина виросла, стала вродливою. Одного разу пішла вона в ліс по гриби і зустріла хлопця. Кожний день вона зустрічалася з ним на одній полянці. Раз дівчина прийшла, а його довго не було, вона вже хотіла йти додому, та він вийшов із-за дерева. Дівчина й питає: "Що тебе сяк довго не було?" ... Читать дальше »



В одного чоловіка було багато скота. Давним-давно люди пасли худобу тільки на полонинах. Одного разу скотар заночував там. Вночі до худоби підкрадається вовк, підходить до скотаря і стає  перед ним. Показує свою лапу чоловікові і гірко плаче, простягаючи її уперед, бо в неї зайшла гілляка. Чоловік здогадався, що вовк просить допомоги і витяг велику гостру гілку. Відпустив вовка, ще й прив'язав кусочок сала. Вовк уклонився низенько головою і пішов.

... Читать дальше »



На наш край не раз і не два нападали турки і татари. Одного разу вони напали на Хуст. Обступили його з усіх боків і хотіли розбити Хустський замок. Воєвода, що сидів у замку, дав знати до Драгова, аби люди ішли йому на поміч.

... Читать дальше »




У долині Тересівки є велике село Терново. Старі люди розповідають, що теперішнє Терново перед походом татарів називалося Долиною. Частково це підтверджує й літопис, який зберігається в народнім музеї в місті Ясберень (Угорщина). На північній частині теперішнього села є поле, що досі називається Долиною. Тут і було село Долина.


Село Новоселиця лежить на схід від Королева над Тисою, щось на вісім кілометрів під горою Фразинул, коло румунського кордону. ... Читать дальше »