Головна » 2012 » Октябрь » 17 » Легенди Тячівщини. Лінива дівка (записана в Кричеві)
00:59
Легенди Тячівщини. Лінива дівка (записана в Кричеві)

Одна дівка нигодна ся була уддати. Та й ще ни знала прясти. Одного вечора прийшли до них свати, і мати її зачала бити. Легінь звідує: "За що її б'єте?" А мати каже: "За то, що всі стріхи попряла". Так они засватали її і пушли думу. А мати юй кужіль навила та каже: "Іди у пусту хижу і доки не опрядеш та думу не йди". І она пушла.

Прийшла  до  хижі  та  велла  кужіль  на  піч,  а  сама  зачала  ревати.  В  пуночі  прийшли  дві  босоркані. І дівка
розповіла їм, що привело її сюди. Вони кажуть: "Як будеш уддаватия, ми зайдемо до хижі та бісся ізрадовала та обцюлювала нас". І дівка согласилася. Пруйшло немного часу і в неї свадьба. Всі сидять за столом, гостятся, а двері відчинилися, і зайшли босоркані. Молодиця встала та каже: "Горазд що прийшлисте, маточки".

Обцюлювала їх. А жених звідує її, защо такі губаті. І вона обманула його так, як юй казали: зато, що много пряли. Вун і каже: "Нігда не будеш прясти, абісь не била таков страшнов".

Айбо як за гуд ходили в пурватих сорочках, та жона почала прясти, і губа юй не росла. А чоловікові вона розказала всю правду.

Категорія: Закарпатські легенди, повір'я, казки, бувальщина та небилиці з народної криниці | Переглядів: 755 | Додав: Tetjana