Головна » 2012 » Октябрь » 18

Гірське село Тарасівка, що на Тячівщині, лежить на березі річки Тарасівка. Його нава має історію.

Кажуть, близько ... Читать дальше »


Раніше чоловіків забирали до війська на 25 років. Прадідуся мого діда теж були взяли в армію. Вдома залишилися його мати і двоє молодших братів. Через 25 років прадідусь мого діда повернувся з війська, але мати його не впізнала, ані брати. А він не признався відразу, лем попросився переночувати. А на другий день його менші брати пішли в ліс на полювання. Їх довго не було, мати почала вже непокоїтися. Тоді їх брат, прадідусь мого діда, пішов за ними. Як прийшов у ліс, увідів, як його молодші брати борються з великим ведмедем. Ведмідь загнав їх у провалля і готовий був роздерти. Прадідусь ... Читать дальше »


Якось опришки піднімалися в гори, аби перезимувати під полонинами в темних хащах-печерах. Ішли за рікою. Вже були досить далеко від городів Тересви, коли вийшли на мінеральне джерело-буркут. Присіли там перепочити. Затим один і каже:
— Видите, хлопці, яка тут красна місцина? — показав на трав’янисті береги річки. — Я залишуся… хочу старість свою тут дожити.
... Читать дальше »


Давно, дуже давно було, коли на місці села Калини жив один господар. Називали його Данилом. А жив він під горою, що зветься Плешою.

Данило, як прийшов до Калин, то оженився. У нього був один син, Семен.< ... Читать дальше »


Опришок Шугай мав сміливість на цілий край. Де хотів, там пішов. Хотів бути межі жандармами — пішов до них, пив з ними, а як відходив геть, написав картку: «Пив із вами Шугай Микола».
Я зустрівся з Шугаєм у Діброві. Він спитав мене, де би можна купити молока. Ми поговорили, і Шугай зібрався й пішов на Бовцарі, де вбив сімох жандармів: став за хлів і кожним пострілом одного вбивав. Звідти пі ... Читать дальше »