Головна » 2012 » Октябрь » 18 » Легенди Тячівщини. Німецька Мокра (Комсомольськ)
22:13
Легенди Тячівщини. Німецька Мокра (Комсомольськ)

Раніше чоловіків забирали до війська на 25 років. Прадідуся мого діда теж були взяли в армію. Вдома залишилися його мати і двоє молодших братів. Через 25 років прадідусь мого діда повернувся з війська, але мати його не впізнала, ані брати. А він не признався відразу, лем попросився переночувати. А на другий день його менші брати пішли в ліс на полювання. Їх довго не було, мати почала вже непокоїтися. Тоді їх брат, прадідусь мого діда, пішов за ними. Як прийшов у ліс, увідів, як його молодші брати борються з великим ведмедем. Ведмідь загнав їх у провалля і готовий був роздерти. Прадідусь мого діда вхопив сокиру і вбив ведмедя. Айбо братам не повів, ож він — їх брат. Убитого ведмедя хотів забрати з собою. Але брати подумали, що він хоче забрати його собі, тому не давали. Не приставали й на поділ. Почали сваритися, ож то вони вийшли на вадаску, вийшли на ведмедя і вбили б його, якби їм ніхто не позаважав. Помочі, значить, не просили і ділитися вбитим ведмедем не збираються. Ще повіли, аби забирався з їх хижі, не ночував більше. Тоді прадідусь мого діда признався, ож він — їх старший брат, який повернувся з рекрутів.

Йому було гірко почути таке від своїх братів, що виганяють його навіть з хижі. І тоді повів, ош лишає їх і ведмедя, і хижу, і обійстя і не хоче жити з ними під однією стріхою, раз вони такі жадні і несправедливі. Мати його ревала, не пускала, просила не йти нікуди. Але він пішов, забрався глибоко в ліси — туди, де його ніхто не знайде. Знайшов там місцину, де було много води. Назвав те місце Мокра, бо вода не пересихала цілком і влітку. Там і став жити. Коли женився, появилися діти. І жону, і дітей навчив говорити по-німецьки, аби не забули материнську говірку, бо його далекі родичі були переселенцями, виходцями з Австрії. Їх кликали німцями, хоч уже і говорили по-тутешньому. Правда, між собою говорили по-своєму. І коли хтось щось казав про прадідуся мого діда, то уточняли: «Се той німець… з Мокрої». Село, що виникло пізніше, потім і назвали — Німецька Мокра.

Записала Марія Менджул від своєї бабусі.



Категорія: Закарпатські легенди, повір'я, казки, бувальщина та небилиці з народної криниці | Переглядів: 962 | Додав: Tetjana