Головна » 2012 » Октябрь » 18 » Легенди Тячівщини. Походження назв міста Тячів і гори Нересен
19:54
Легенди Тячівщини. Походження назв міста Тячів і гори Нересен


Давним-давно на наш край напали вороги: їх було багато, на своїх швидких конях вони гасали, мов вітер, спалювали села, вбивали або брали в полон людей. Король відіслав свою дружину, дітей і декілька солдатів у далекий ліс, де б їх не знайшли вороги. Тоді ще не було доріг, і втікачі йшли в гори берегом Тиси. Під вечір вони зупинилися, щоб відпочити, і на них напали розбійники. Солдати прогнали їх, але один нахаба-розбійник націлився на королеву і випустив стрілу.

Улюблена служниця королеви побачила це і закрила своїм тілом королеву. Стріла попала їй в серце. Королева занесла тіло Нересен (так звали служницю) в свій намет, зав’язала рану і цілу ніч доглядала за нею.

На другий день сонце, заглядаючи з-за гори, позолотило весь край. Нересен винесли перед наметом, і вона, побачивши таку красу, почала плакати і, прохаючи, промовляла: «Не хочу покидати цей світ». Але смерть була сильнішою. Королева звеліла поховати Нересен посеред рівнини і сказала своїм підлеглим, щоб вони носили землю на могилу, поки не підніметься гора. Так і сталось: над могилою Нересен піднялася гора, яку з тих пір звати Нересен.

Минули роки, на місце, де стоїть гора, поселилися люди. Вони назвали місце «Тячів», що по-угорськи означає «подобатися». 

Ось звідки назва нашого міста. 


Розповіла учням вчитель історії Тячівської  ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Лакатош О. Ю.
 

Категорія: Закарпатські легенди, повір'я, казки, бувальщина та небилиці з народної криниці | Переглядів: 3004 | Додав: Tetjana