Головна » 2012 » Октябрь » 18 » Легенди Тячівщини. Тарасівка
22:18
Легенди Тячівщини. Тарасівка

Гірське село Тарасівка, що на Тячівщині, лежить на березі річки Тарасівка. Його нава має історію.

Кажуть, близько 200 років назад села ще не було, текла лише річка, поросла вербами, вільхами та іншими деревами. А на ближньому хуторі було невеличке поселення, де жили хлопець і дівчина. Звали їх Тарас і Єва, або як казали в народі на дівчину Євку — Івка. Так от, ті Івка й Тарас полюбили одне одного. І не раз можна було видіти, як вони вечорами зустрічаються, голубляться, гуляючи берегом річки.
— Тарасику!
— Івко!
Шептали залюблено. І коли хтось питав: «Хто се там бродить над рікою?» Відповідали: «Не впізнаєте? Так се ж наші Тарас та Івка».
Але одного разу хлопець і дівчина пішли увечері гуляти до річки і не повернулися додому. Старі люди переповідають, що в той вечір несподівано наскочила велика буря. У горах здійнявся страшний вітер, грім, блискавка, падали вирвані з корінням дерева, вода в річці швидко затоплювала береги. Вихор був такий великий, що десь по селах зривав дахи із хат.

Певно, й Тарас із Івкою були настигнуті тією бурею. Їх батьки вранці кинулись на пошуки. Та даремно. Лише пізніше, десь через тиждень, їх тіла знайшли у воді попід берегом, заплутані в корінні дерев.

Челядь, почувши про трагічну смерть Тараса та Івки, назвала ту річку Тарасівкою — на честь хлопця й дівчини. А пізніше, коли на березі річки почали селитися люди й виникло село, то й його назвали Тарасівка.


Категорія: Закарпатські легенди, повір'я, казки, бувальщина та небилиці з народної криниці | Переглядів: 861 | Додав: Tetjana