Головна » 2012 » Октябрь » 17 » Легенди Тячівщини. Терново та Вільховець
00:32
Легенди Тячівщини. Терново та Вільховець


У долині Тересівки є велике село Терново. Старі люди розповідають, що теперішнє Терново перед походом татарів називалося Долиною. Частково це підтверджує й літопис, який зберігається в народнім музеї в місті Ясберень (Угорщина). На північній частині теперішнього села є поле, що досі називається Долиною. Тут і було село Долина.

З одного боку села росло вільшання, а з другого — терня. Коли татари перейшли Карпати, вони, щоб задати страху людям, загатили воду ріки Тересівки так, що ріка несподівано залляла цілу долину. Люди, котрі жили при ріці, рятувалися як могли. Одні перепливли через Тересівку у вільхові зарості, інші повтікали на береги між тернові густі корчі.

Як вода спала, ординці прийшли на місце, де було село Долина, спалили вцілілі хати, а людей, котрих знайшли живими, повбивали. Зосталися тільки ті, котрі встигли сховатися в густих лісах.
Коли татари відійшли, люди вже не відбудовували село на старім місці: одні лишилися жити на берегах між терновими кущами, інші — за рікою у вільховім лісі. Так виникло між терням село Терново, а у вільшанню — Вільховець.


У селі Вільхівці є багато сімей, які носять прізвище Гусак. Предки цих сімей плавали через ріку, як гусаки.



Категорія: Закарпатські легенди, повір'я, казки, бувальщина та небилиці з народної криниці | Переглядів: 866 | Додав: Tetjana