Головна » 2012 Декабрь 29 » Чому на Різдво керечун печуть?
02:40 Чому на Різдво керечун печуть? |
На Святий вечір варять дванадцять страв. Скільки місяців у році – аби було на кожний місяць. І печуть керечун. Керечун печуть, аби люди пам'ятали про чудо, яке сталося, коли Святий Йосиф з дівою Марією і Сином Божим тікали до Єгипту. Дорогу до Єгипту їм показав ангел, і від нього вони узнали, що близько погоня. А проходили вони через поле, на якому орав чоловік чотирма волами. - Боже, помагай! - Дякую. І вам щасливо дорожити! - Та що сієш? - Мало вівса, мало жита, мало пшениці… - Боже, помагай вшитко зорати і посіяти, аби вже завтра урожай збирати! І так сталося: на другий день на тому полі вже женці жали. Прийшла погоня і звідує: - Ци не йшла сюди з дитятком мати? - Ой, ішла, ішла… - А коли? - Коли господар на сім полі сіяв. Погоня вернулася, а господар з подякою Богові зробив три снопи і приніс додому. Один змолотив, змолов, і газдиня спекла з нього хліб. Другий сніп поставив на покуття, як пам'ять про чудо і аби так скоро і рясно родився овес, жито і пшениця. Третій сніп розсипав на натоці як знак того, що Христос родився у стайні. І тепер так роблять на Різдво: розсипають солому в хижі, ставлять сніп на покуття і печуть керечун.
|
Категорія: Закарпатські коломийки, сміховинки, народні пісні, колядки... | Переглядів: 1300 | | |