Головна » 2012 » Декабрь » 29 » Чому на Різдво керечун печуть?
02:40
Чому на Різдво керечун печуть?

На Святий вечір варять дванадцять страв. Скільки місяців у році – аби було на кожний місяць. І печуть керечун.
Керечун печуть, аби люди пам'ятали про чудо, яке сталося, коли Святий Йосиф з дівою Марією і Сином Божим тікали до Єгипту.

Дорогу до Єгипту їм показав ангел, і від нього вони узнали, що близько погоня. А проходили вони через поле, на якому орав чоловік чотирма волами.
- Боже, помагай!
- Дякую. І вам щасливо дорожити!
- Та що сієш?
- Мало вівса, мало жита, мало пшениці…
- Боже, помагай вшитко зорати і посіяти, аби вже завтра урожай збирати!

І так сталося: на другий день на тому полі вже женці жали. Прийшла погоня і звідує:
- Ци не йшла сюди з дитятком мати?
- Ой, ішла, ішла…
- А коли?
- Коли господар на сім полі сіяв.

Погоня вернулася, а господар з подякою Богові зробив три снопи і приніс додому. Один змолотив, змолов, і газдиня спекла з нього хліб. Другий сніп поставив на покуття, як пам'ять про чудо і аби так скоро і рясно родився овес, жито і пшениця. Третій сніп розсипав на натоці як знак того, що Христос родився у стайні.

І тепер так роблять на Різдво: розсипають солому в хижі, ставлять сніп на покуття і печуть керечун.


Категорія: Закарпатські коломийки, сміховинки, народні пісні, колядки... | Переглядів: 1300 | Додав: Tetjana | Теги: керечун, Різдво