Головна » 2012 » Ноябрь » 9 » Закарпатський ведмідь. Без права на пам'ять (Олександр Гаврош)
20:55
Закарпатський ведмідь. Без права на пам'ять (Олександр Гаврош)


Силач, боксер, артист цирку Іван Фірцак (він же Кротон, Іван Сила) як спортсмен-аматор став відомим і популярним у 20-х роках, коли в столиці Чехословаччини Празі став перемагати на бійцівських турнірах і змаганнях. Він неодноразово ставав переможцем празького клубу важкоатлетів «Прага-Бубенець», а незабаром став чемпіоном Чехословаччини з рукопашного бою й важкої атлетики.

«Закарпатському ведмедю» із захопленням аплодували у 64 країнах світу, зокрема у США, Бразилії, Канаді, Британії, Франції, Німеччині, Австрії. Він 70 разів перемагав у боротьбі з гирьового спорту, був переможцем краси тіла в Парижі. А на прохання королеви Великобританії Іван Фірцак у шкіряних рукавицях на ринзі помірявся силою із суперважковаговиком, на той час чемпіоном світу з боксу Джоном Джексоном. Бій закінчився плачевно. Кротон проломив боксеру грудну клітку — удар був настільки потужним, що тріснула рукавиця. Після такої поразки Джексон не витримав і викинувся з вікна багатоповерхового будинку, а Іванові після цього дружки Джексона помстилися — каменями зняли скальп. Відтак лікарі «прикрасили» голову Кротону золотою пластиною, з якою він прожив ще 40 років. Королева Англії ж не залишилася в боргу — подарувала Іванові унікальний пояс, манжети й шолом, прикрашений діамантами й левами. А власники концерну «Форд», на знак пошани, подарували Фірцаку іменний автомобіль. 

Деякі силові трюки Івана Фірцака-Кротона досі ніхто не може повторити. Попри важку черепну травму він був настільки сильним, що міг зрушити з місця дерев'яну хату або ж на витягнутих руках спокійно тримати 30-літрові чавунні бідони з молоком. Переповідають, якось в Іспанії на кориді Кротон голіруч переміг бика, а потому, зваливши його на плечі, відніс до найближчого ресторану. А попоїсти 160-кілограмовий велетень, кажуть, полюбляв. Щоранку начебто снідав яєшнею із 40 яєць. 

Щоправда, на батьківщині його не надто балувала доля. Енкаведисти забрали у Кротона всі його нагороди, відзнаки і навіть фотографії. Це не завадило Івану стати засновником закарпатської циркової школи і силових мистецтв. Нині вже учні його учнів здобувають чемпіонські титули у важкій атлетиці. Утім помер Кротон у повному зубожінні. Нині ж земляки легендарного спортсмена мріють запровадити традиційний силовий турнір імені Кротона, а незабаром планують встановити йому пам'ятник.


Категорія: Закарпаття у дзеркалі літератури | Переглядів: 764 | Додав: Tetjana