Головна » 2012 » Сентябрь » 10 » Що таке щастя?
01:44
Що таке щастя?
Без сумніву, це питання можна віднести до розряду "вічних питань". Спробуємо знайти на нього відповідь...

Щасливими хочуть бути всі, та немає готових рецептів для цього. Багатьом доводилося переконуватись у тому, що випадкова зустріч або просто мить перевертають усе наше життя. Його Величність Випадок вносить свої корективи. Одному він подарує кохання з першого погляду, іншому - величезне страждання через відсутність взаємного почуття, третьому - спокійну, тиху юність і бурхливу, активну старість, четвертому - навпаки.  Але десь повинна бути та "золота середина", що допомагає людям долати життєві труднощі і бути щасливими. А як ви розумієте "щастя"? Чи вважаєте себе щасливими людьми?

Це питання я дала учням-випускникам. Ось декілька відповідей...

* * *

Що таке щастя? Від чого воно залежить?

Щастя... Тлумачний словник дає нам таке визначення щастя: «Це стан людини, який відповідає найбільшому внутрішньому задоволенню умовами свого буття, повноті й усвідомленні життя, здійсненню свого людського призначення». А звідси випливає, що у кожної людини воно різне, що щастя є "мале" й "велике".

...Вівторок. Шість уроків. На чотирьох мене опитували. Славний трудовий день для мене. Але не відчуваю втоми, тільки задоволення. Мене похвалили, я одержала "10" і "12" балів. Що принесло мені задоволення і зробило щасливою? Праця. І став у нагоді вірш Б.Грінченка "Троянда". Дівчина розповідає матері про те, що вранці в садку зривала троянди і сколола свої руки. А краще, коли б троянда не мала шпичок, щоб можна було зірвати, не колячи рук. І мати відповіла: 
 Ой доню! Все гарне на світі  дається не дурно людям!

А буває інакше. Прийшла зі школи, втомлена, чомусь засмучена, розбита. Підійшла матуся, приголубила, поцілувала. Мені так добре, відчуваю себе цілком щасливою. 

Оце і є маленьке щастя. А велике?
Діана

* * *

У невтомній творчій праці ми можемо здобути людське щастя. В унісон цьому творчість Г.С. Сковороди. Роздумами про щастя людини і шляхи його досягненя пронизана вся його творчість. Читаючи його вірші, байки, доходиш висновку, що спізнати щастя, досягти його - означає дослухатися до голосу серця, жити в гармонії зі світом, з природою, Богом, людьми, бо тільки те приносить щастя, що передбачено тобі "блаженною натурою".

 Те, чого прагнеш, з тобою, 
 Воно, друже всередині тебе, 
 Якщо задоволений долею, будеш спокійний.
 Не той щасливий, хто бажає кращого,
 А той, хто задоволений тим, чим володіє.

Читаючи твори Сковороди, я погоджуюся з теорією "сродної" праці, тобто улюбленої. Творча і улюблена праця - це щастя. Я погоджуюся з тим, що щастя "всередині" тебе: у твоєму чистому серці, у твоїй душі. А тому - самовдосконалюйся! Але щасливий "той, хто задоволений тим, чим володіє..."

Як це? Може, я не глибоко мислю? Та це ж стояти на місці. Не самовдосконалюватися, не прагнути до кращого. Прагнути до кращого - це теж потяг до щастя. 

Отже, Сковорода стверджує думку про те, що праця не з примусу, а за покликом серця дає моральне задоволення і щастя в житті, робить його цілеспрямованим.

На мою думку, найбільше щастя - відчувати, що ти потрібен людям.

Діана
* * *




Категорія: Щастя... Від чого воно залежить? | Переглядів: 1011 | Додав: Tetjana