Головна » 2017 » Июль » 21 » Притча про вартість нашого життя
02:01
Притча про вартість нашого життя

   
  Один подорожній затримався поблизу мальовничого села, що розкинулося між полів. Його зацікавив невеликий цвинтар, обнесений дерев’яним плотом. Було там багато дерев, птахів і чудових квітів. Подорожній поволі ходив між могилами зі світлими надгробками, що були розкидані попід деревами.
   Почав читати написи. На першому було: «Ян Taper, жив 8 років 2 тижні 3 дні». Така мала дитина тут похована...
   Чоловік прочитав на сусідній могилі: «Денис Каліб, жив 5 років 8 місяців 3 тижні». Ще одна дитина...
   Далі читав написи на інших могилах. Всі були подібні: прізвище, докладний вік упокоєної особи. Найдовше жила дитина, якій заледве виповнилося 11 років... Подорожній дуже засмутився. Присів і заплакав.
Старий чоловік, який проходив неподалік, побачивши його, спитав, чи оплакує когось із родини.
   «Ні, немає тут нікого з моїх рідних, — відповів подорож­ній. — Але що діється у цьому селі? Що за жах тут діється?
   Яке страшне прокляття нависло над мешканцями, що вми­рають самі діти?»
Старенький усміхнувся і мовив:
— Заспокойтесь, будь ласка. Немає жодного прокляття. Просто ми тут дотриму­ємося стародавнього звичаю. Той, кому виповниться 15 ро­ків, отримує від батьків записничок, такий, як у мене ви­сить на шиї. За традицією кожний, хто переживає сильне і глибоке почуття, відкриває записничок і занотовує, як дов­го воно тривало. Закохався... Як довго тривало це велике почуття? Тиждень? Два? Три з половиною? А далі емоції, пов’язані з першим поцілунком, — як довго тривали? Мить? Два дні? Тиждень? А шлюб? А вагітність і народження пер­вістка? Омріяна подорож? А зустріч із братом, котрий по­вернувся з далеких країв? Як довго тривала радість від цих подій? Години? Дні? Так записуємо у зошит кожну хви­лину щастя... кожну мить щастя.
   Коли хтось помирає, за нашим звичаєм, відкриваємо його записник, підсумовуємо час, коли почувався справді щасливим, і цей час пишемо на його могилі. Вважаємо, що лише це насправді прожи­тий час.

Не обмежуйся існуванням... Живи!
Не обмежуйся дотиканням... Відчувай!
Не обмежуйся спогляданням... Побач!
Не обмежуйся слуханням... Почуй!
Не обмежуйся мовленням... Скажи щось!

 

Категорія: Життя прожити - не поле перейти... | Переглядів: 726 | Додав: Tetjana