Головна » 2014 » Июнь » 14 » Мукачівський замок
03:14
Мукачівський замок
 

Одним із дуже давніх замків є Мукачівський. Говорять старі люди, ож сей замок збудований людьми ще за панщини на теперішній горі Ловачці коло Мукачева, за рікою Латорицею.
 
Так було чи ні, лиш раз сталося, що зібралися чорти й перенесли замок з частиною гори через річку Латорицю й поклали коло села Підгород і Паланки, де він тепер і є.
 
Що се правда, то се видно з того, що гора, на якій є замок, така велика і на такому місці стоїть, що збудувати замок би не можна інакше, як тільки лиш чорти перенесли.
 
Є в нім глибокий колодязь, куди вода черпається з Латориці, хоч і відстань більша за один кілометр. Сталося раз, що кинули до колодязя одну качку, котра за десять хвилин падала і, упавши до води, попливла під землею до ріки Латориці.
 
***
 
Доки на наш край не напали татари, кам’яних замків не було. Айбо татари дерев’яні замки попалили, а людей повбивали. Де були села, залишилися згарища, по яких вовки ходили.
 
Як татари пішли із сих місць, король Бейла почав кликати-запрошувати людей з інших земель. Запросив він руського князя Корятовиича. А Корятович привів із собою сорок тисяч людей.
 
На високій горі Корятович почав будувати замок. А робота була кривава — навозитии і наносити на таку стрімку гору каміння. Від тієї муки всю місцевість навколо замку назвали Мукачевом. Так почали називати село, а потім місто, що виникло на тому місці. Так називається й замок — Мукачівським.


 
Категорія: Закарпатські легенди, повір'я, казки, бувальщина та небилиці з народної криниці | Переглядів: 1626 | Додав: Tetjana | Теги: закарпатські легенди, мукачівський замок