Головна » 2012 » Декабрь » 29 » Давня традиція святкування Різдва
02:23
Давня традиція святкування Різдва

Одним із найкращих свят є Різдво. 
 Ґаздиня вже кілька днів ладиться до того вечора. Діти ледве дочекалися ...
 
Прийшов святий день, Святий Вечір.   Ґазда має багато роботи. Змагається добре нагодувати худобу і вичистити в хліві. Якщо худоба сита на Святий Вечір, тоді буде цілий рік здорова й сита.   Ґаздиня дасть їсти курям мелай (кукурудзу) із обруча від бочки або з решета. Як кури їдять з обруча, то будуть цілий рік держатися вкупі: ані яструб, ані лисиця не будуть тоді їх носити на поживу.

Задзвонили дзвони.   Ґазда на голос дзвона кинув працю і поспішив до хати. Заніс з собою вимолочений сніп. Зніс із пода (горища) рясний вінок кукурудзи, потому обв'язав ланцюгами чотири ноги стола, щоб був добрий урожай. На те
заніс вівсяної або житньої соломи і розтрусив по цілій хаті на знак, що Ісус народився на соломі в яслах.

Ґаздиня сокотить, щоб хтось не прийшов потай на подвір'я ще перед вечерею, бо ж дівчата стараються прокрастися на чужу дровітню. Як удасться їм там набрати трісок, то кладуть у плат і кидають тріски позад себе. Це роблять тому, щоб їхні кури добре неслися, а сусідчині - ні.

Настав час вечері.   Ґазда стане на коліна перед образом Ісуса Христа. За ним ціла родина - та помоляться. Газда молиться уголос, інші - тихо. По молитві сідають за стіл.   Ґаздиня поставить 12 страв і горілку. Під час вечері вона не встає із-за стола, щоби кури скоро квочили. По вечері знову всі моляться. Хазяйка розкидає горіхи і при тому квокає, як квочка: "Квок, квок". Діти на то ціпкають, як курчата: "Ціп, ціп". Вірять, що тоді того року будуть мати багато курчат.


Категорія: Закарпатські коломийки, сміховинки, народні пісні, колядки... | Переглядів: 953 | Додав: Tetjana | Теги: святкування Різдва, давня традиція