Головна » 2014 » Август » 14 » Береженого і Бог береже
21:48
Береженого і Бог береже
Цей випадок стався давно і стверджує собою приповідку, яка гласить: «Бережися, небоже, то й Бог ти поможе!»
 
Жила колись жінка, яка мала сина-одинака. Якось одного разу закортіло їй сходити до віщуні й розпитати про себе і долю сина свого. А та їй напророкувала, що, мовляв, недовго радітиме своєму сину, бо невдовзі з’явиться буря і громовиця вб’є її сина. Назвала навіть день його смерті. Жінка замутилася, бо дуже любила свого сина. Щоб зарятувати якось біді, дала збудувати кам’яну вежу, в якій він мав сховатися від смерті.
 
Та ось прийшов день, про який казала віщуня. В небі знялася велика буря з громами й блискавками. Жінка наказала синові сидіти у вежі й не відлучатися звідти. Але син не міг всидіти в тій вежі, його тягло надвір. І він проти волі матері втік із вежі. Взяв із собою лише молитовник. З молитовником забрався на найвищу гору, де громи й блискавки  вдаряли навколо нього, впав на коліна й почав молитися. А через якусь хвилину-другу громовиця вдарила в ту вежу, звідки перед тим він утік, і розбила її на дрібні шматочки.
 
Мати плакала і дякувала Богові, що врятував її сина, надоумивши його втекти з вежі до того, ніж  туди вдарив грім. Недарма в народі кажуть: «Береженого і Бог береже!»
 
 
 


 
Категорія: Закарпатські легенди, повір'я, казки, бувальщина та небилиці з народної криниці | Переглядів: 2132 | Додав: Tetjana | Теги: закарпатські легенди